Om komvux som anpassad utbildning
Utbildningen anpassas utifrån dina behov och förutsättningar. Studierna kan kombineras med annan sysselsättning eller arbete.
Du läser i små grupper och du studerar i din egen takt. Varje kurs ges i ett begränsat antal timmar per vecka och antalet kurstimmar är anpassat efter dina individuella behov.
Du planerar dina studier med din lärare och en studie- och yrkesvägledare. Varje elev har en individuell studieplan. Målen sätts enligt skolverkets mål och dina egna förutsättningar.
Efter avslutad kurs får du intyg eller betyg.
Vad krävs för att studera på komvux som anpassad utbildning?
- Du är 20 år eller äldre
- Du har en intellektuell funktionsnedsättning
- Du är bosatt i Sverige
- Du saknar de kunskaper som utbildningen syftar till att ge
- Du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen
Du kan även vara behörig att studera på Lärvux om du är yngre än 20 år. I så fall måste du ha särskilda skäl som grundar sig i dina personliga förhållanden. Villkoren ovan måste också vara uppfyllda
Vilka kurser kan du läsa?
Du kan läsa kurser på både grundläggande och gymnasial nivå. Kurser på grundläggande nivå motsvarar kurser som man läser i anpassad grundskola och träningsskola.
Gymnasiala kurser motsvarar kurser som läses i anpassad gymnasieskola. Du kan läsa teoretiska kurser eller en yrkeskurs.
Under vintern finns det också en möjlighet att ge förslag på kurser man önskar ska erbjudas. Varje år tar vi fram en ny utbildningskatalog som ges ut i maj.
Kurser på grundläggande nivå

Växter och natur
En lite lättare växtkurs för dig som både vill lära dig att känna igen olika trädgårdsväxter och som vill jobba praktiskt med bland annat att så, plantera och rensa ogräs.

Omvärlden
Vi lär oss om olika religioner.
Vi lär oss om trafikregler.
Vi pratar om skillnaden på reklam och information

Om krisen eller kriget kommer
En kurs där vi lär oss mer om hur vi kan förbereda oss för olika kriser i samhället. Hur gör vi för att klara oss om det blir kris eller krig? Vad behöver jag ha hemma för att klara mig om det plötsligt inte finns vatten eller el i våra hem?

Datorkunskap
Här tränar vi på att använda datorer. Vi undersöker hur vi kan använda några olika tekniska föremål och lär oss hur de fungerar.

Matematik
Vi jobbar med matematiska metoder för att göra beräkningar. Vi använder och lär oss vissa matematiska begrepp och jobbar med att lösa uppgifter med de fyra räknesätten: addition, subtraktion, multiplikation och division.

Engelska
Vi talar och samtalar på engelska. Vi jobbar även med att bli bättre på att läsa och skriva på engelska.

Historia
Vi lär oss om första och andra världskriget. Vi resonerar om orsaker och konsekvenser kring båda krigen. Vi fördjupar oss i förintelsen

Bokcirkel
I den här kursen läser vi olika texter, från olika genre. Vi resonerar om budskap och handling i de olika texterna.
- Vi lär oss om några olika författare och deras verk.
- Vi läser även hemma – vi har läxor.

Tecken som stöd
- Vi lär oss att prata med varandra med våra händer.
- Tillsammans tränar vi in olika tecken.
- Vi övar på att förstå vad våra kompisar tecknar till oss.
Kurser på gymnasial nivå

Försäljning och kundservice
Kursen är för dig som vill lära dig mer om sambandet mellan kundservice och försäljning. Vi kommer att prata om och träna på olika arbetsuppgifter inom försäljning samt lära oss mer om bemötande och service.

Fritid och friskvård
Kursen för dig som gärna är ute i skog och mark.
Vi lär oss om vad hälsa är och vad som ger oss en god hälsa.
Vi lär oss om allemansrätten samt om olika fritid- och friskvårdsaktiviteter.

Växtkunskap
Detta är en praktisk kurs där vi dels jobbar utomhus med våra händer och vår kropp. En kurs där du lär dig hur olika växter ser och vad de heter. Du lär dig att plantera, föröka och ta hand om växter på olika vis.

Musik
Vi sjunger och spelar tillsammans.
Vi lär oss om olika instrument och noter.

Engelska
I den här kursen kommunicerar vi på engelska, både i tal och skrift.
Vi jobbar med olika slags texter på engelska.
Vi tränar hemma – vi har läxor.

Kärlek och relationer
I den här kursen förekommer det mycket diskussionsfrågor och samtal runt hur man kan göra för att träffa en partner. Hur vet man att någon är intresserad? Hur visar man själv att man är intresserad?
Vi kommer även att lära oss vad samtyckslagen innebär.

Information och kommunikation
Vi lär oss om olika sätt att kommunicera med andra. Vi lär oss om olika former av information, hur man kan få och ge information. Vi kommer även att lära oss vad vi bör tänka på när vi tar emot och ger information, i form av etiska förhållningssätt och sekretesslagar.

Droger och beroenden
Här lär vi oss om vilka droger som finns, var de kommer ifrån och hur de påverkar våra kroppar och vårt samhälle.
Vi kommer att prata om olika missbruk, vad det innebär att vara beroende, medberoende och hur man kan ta sig ur ett beroende.

Svenska
Vi tränar på att kommunicera, både med text och muntligt. Vi pratar i gruppen och inför gruppen. Vi jobbar även på att lära oss olika typer av texter, både att läsa dem, skriva dem och att kunna ge och ta emot respons på varandras texter och framföranden.

Matematik
Vi tränar på att använda olika hjälpmedel inom matematik som miniräknare, våg, måttsatser, måttband m.fl.
Vi tränar på att räkna huvudräkning och att räkna med digitala verktyg. Du får även använda de fyra räknesätten för att göra beräkningar.
Ansöka
Du ansöker till höstens utbildningar under våren. Sista ansökningsdag till kurserna som startar hösten 2025 är 9 maj.
Läsårstider
Läsåret 2025/26 startar i augusti 2025. Kurserna ges hela läsåret fram till juni 2026.
Studie- och yrkesvägledning
Är du intresserad av att börja studera eller har du frågor kring dina studier? Välkommen att kontakta en studie- och yrkesvägledare.