Familjestöd och behandling

Det finns olika typer av stöd för familjer. Du kan få stöd både enskilt och som familj.
Sidans innehåll

Familjelivet är inte alltid enkelt. Därför finns vi som hjälp. Vi på stöd- och behandlingsenheten arbetar för en varaktig förändring för dig och/eller din familj.

Någon att prata med – Råd och stöd

Är du som förälder orolig för ditt barn? Känner du som barn att dina föräldrar inte förstår dig?

Vi vänder oss till barnfamiljer, ungdomar och deras föräldrar. Du som är tolv år eller äldre kan själv ta kontakt med oss.

Personalen på stöd- och behandlingsenheten arbetar som familjebehandlare och har tystnadsplikt. Vi för inga journaler och du kan välja att vara anonym. Det är kostnadsfritt.

Det innebär att du kan höra av dig till oss utan att det dokumenteras eller finns i några register. Personalen har dock anmälningsplikt. Tolk används alltid när det behövs.

Kontakta Råd och stöd

Du kan nå oss på telefon och mejl (stängt röda dagar):

  • Måndagar och fredagar klockan 9.00-11.00
  • Onsdagar klockan 13.00-15.00

Du kan även skicka ett sms eller mejla oss oavsett tid och dag, så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Övrigt stöd till barn, unga och vårdnadshavare

Familjebehandling

För att delta i behandling vid stöd- och behandlingsenheten krävs ett formellt beslut. En socialsekreterare utreder vilken insats som är aktuell för dig eller din familj.

Genom familjebehandling kan vi tillsammans med er som familj försöka hitta olika sätt att:

  • Stärka och förbättra relationer i familjen.
  • Ha en fungerande vardag med struktur och rutiner.
  • Få ett bra samarbete med skolan och förskolan.
  • Minska bråk hemma.
  • Prata mer med varandra och öka förmågan att lösa problem.
  • Öka förståelsen för varandra i familjen.
  • Kunna lita mer på varandra och känna er trygga som föräldrar och barn.

Behandling kan ske i olika former, till exempel individuella samtal, föräldrasamtal eller familjesamtal. Hur behandlingen ser ut och hur länge den pågår varierar beroende på ditt, eller din familjs behov och förutsättningar.

Genom samspel, kommunikation, stöd och vägledning vill vi att ni som familj når självständighet och framtidstro. Ni möter familjebehandlare som tror på familjens egen kraft och möjlighet att hitta lösningar. Familjebehandlarna som arbetar på stöd- och behandlingsenheten har bred kompetens och lång erfarenhet av behandlingsarbete.

Föräldraorienterat boendestöd

Föräldraorienterat boendestöd är en insats till föräldrar med varaktiga psykiatriska eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som utförs gemensamt av stöd- och behandlingsenheten och boendestödjarna.

Stödet är ett pedagogiskt stöd till dig i hemmet som anpassas efter ditt och din familjs behov. Vi tar inte över ditt föräldraskap, utan finns där som ett stöd till dig som förälder.

Senast uppdaterad 21 maj 2024