Energi- och klimatprogram

Just nu håller vi på att ta fram ett nytt energi- och klimatprogram. Var med på vår resa mot en klimatneutral kommun 2045!
Sidans innehåll

Tillsammans mot ett klimatneutralt Alvesta kommun

Energi- och klimatprogrammet har fokus på att driva på omställningen mot ett hållbart samhälle. Frågorna är breda och för att göra verklig skillnad behöver vi jobba tillsammans.

Det handlar om hur energi används, hur energi produceras, hur vi reser, vad vi äter, hur vi bor och vad vi konsumerar.

Redan idag påverkas vi av den globala uppvärmningen, därför behöver vi också anpassa oss och samhället till ett förändrat klimat. Vi vill ha med dig som förening, företagare och invånare i detta arbete.

En humla som sitter på en lila blomma

Alvesta kommun är klimatneutralt och är anpassat för klimatförändringar som kan inträffa.

Vision för 2045

Varför behövs ett energi- och klimatprogram?

Vår vision är att Alvesta kommun 2045 ska vara klimatneutralt och anpassat för klimatförändringar. Vi som kommun har ett stort ansvar i detta, men vi behöver göra det tillsammans – med dig och alla som bor och verkar i Alvesta kommun. Genom att sätta lokala mål och vidta åtgärder kan vi göra de globala, nationella och regionala målen till verklighet här och nu.

Ta del av förslaget

Lämna synpunkter under samrådstiden

Just nu är förslaget till nytt energi- och klimatprogram ute på samråd. Det betyder att du som invånare, företagare, föreningsaktiv eller expert kan skicka in dina tankar och synpunkter om programmets innehåll.

Samrådstiden pågår 19 juni-1 oktober 2024

Välkommen på samrådsmöten

I september har du möjlighet att träffa oss på ett antal platser runt om i kommunen. Vi kommer att presentera förslagen och du ges möjlighet att ställa frågor och komma med förslag och synpunkter. Plats och tidpunkt meddelas i augusti.

Synpunkter ska lämnas skriftligt

Synpunkter lämnas in via brev eller e-post senast den 1 oktober 2024

Lämna synpunkter digitalt

Lämna synpunkter via brev

Alvesta kommun
342 80 Alvesta

Vi vill framför allt ha era synpunkter på följande

Lokala mål för Alvesta kommun: Uppfyller vision 2045 och målen 2030 de behov och önskningar vi har för kommunen?
Fokusområden med tillhörande utmaningar: Är kommunens ambitioner och invånare/företags/föreningars möjligheter realistiska? Kommer ambitionerna och möjligheterna bidra till att möta de beskrivna utmaningarna så att vi på sikt når målen?
Genomförande: Kommer våra förslag skapa den handlingskraft vi behöver?
Vilka möjligheter ser du att du/din organisation har för att hjälpa oss nå målen? Vilka delar vill du engagera dig i och ta ansvar ta ansvar för?
Varselklädd person som rensar ogräs i en rabatt med gula och röda blommor.

Så tas energi- och klimatprogrammet fram

4 juni kommunstyrelsen fattade beslut om att låta förslaget gå ut för samråd.
Samråd 19 juni – 1 oktober. Du som är invånare, företagare och förening i Alvesta kommun samt andra berörda har möjlighet att lämna synpunkter/inspel på förslaget fram till 1 oktober.
Samrådsmöten september. Du möjlighet att träffa oss på ett antal platser runt om i kommunen. Förslaget presenteras och du har möjlighet att ställa frågor eller ge synpunkter/inspel.
Vi sammanställer alla synpunkter/inspel och beskriver hur vi ser på respektive förslag samt hur det tas vidare. Sammanställningen kallas för samrådsredogörelse.
Utifrån samrådsredogörelsen tar vi fram ett nytt förslag på energi- och klimatprogram.
Slutligen ska energi- och klimatprogrammet beslutas/antas av kommunfullmäktige.

Bakgrund

Bakgrunden till programmet är att Lagen om kommunal energiplanering (1977:439) kräver att varje kommun ska ha en aktuell energiplan. Alvesta kommun saknar för närvarande en sådan plan, då den tidigare planen sträckte sig fram till år 2020. Den nya planen inkluderar också klimatfrågor, eftersom dessa är nära kopplade till energifrågor.

För att ta fram av samrådsförslaget har partigrupper, kommunens förvaltningar och bolag, företag och föreningar samt elevrådet på Vislandaskolan fått möjlighet att ge inspel. Information om programmet har också getts till kommunens nämnder och bolagsstyrelser, ungdomsrådet, pensionärsrådet och tillgänglighetsrådet.

Programmet föreslås vara styrande för Alvesta kommunkoncern (nämnder och helägda bolag) och vara vägledande för geografiska Alvesta, det vill säga invånare (inklusive besökare), företag och föreningar.
Programmet förslås gälla under perioden 2025-2030.

Senast uppdaterad 19 juni 2024