Fritidsbanken Alvesta

Snart kommer du att kunna låna sport- och friluftsprylar helt gratis i Alvesta kommun.
Sidans innehåll
Nu startar vi en Fritidsbank i Alvesta kommun. Alla får låna och allt är gratis – som ett slags bibliotek, fast med sport- och fritidsutrustning. Just nu håller vi på med att säkerställa själva butiken. Samtidigt behövs prylar att kunna låna och här tar vi tacksamt emot din hjälp.

Nu kan du lämna prylar till Fritidsbanken Alvesta

Har du gammal sport- eller fritidsutrustning som bara tar onödig plats i förrådet? Skridskor som blivit urväxta, skidor som är för korta eller kanske ett dammigt stormkök efter att du upptäckt att camping inte var något för dig?

Skänk prylarna till Fritidsbanken Alvesta! Vi kommer att ta vara på dem och låna ut dem gratis till alla som vill ha en aktiv fritid och få chansen att upptäcka nya intressen. Även miljön blir vinnare i detta.

Inlämningsplatser

  • KLS-kontoret på Blädingevägen 23, Alvesta. Varje måndag klockan 14.00-17.00.
  • Inom kort kommer du även att kunna lämna utrustning på återvinningscentralen i Alvesta. Håll utkik efter den gröna boden.

Målet för att kunna öppna Fritidsbanken är 1 500 insamlade artiklar. Det betyder att knappt var femte hushåll i Alvesta kommun behöver lämna in en pryl för att vi ska lyckas. Det klarar vi!

Allt kan komma till nytta

Du behöver aldrig tänka på om något duger eller inte för att bli inlämnat – den bedömningen gör vi. Kanske går det att reparera eller ta vara på en reservdel för att komplettera något annat?

All utrustning kommer noga att gås igenom för att säkerställa kvalitén innan den lånas ut. Det som kan användas används och resten lämnar vi på återvinningscentral.

Detta tar vi emot

Fritidsbanken tar tacksamt emot alla typer av saker som kan användas till sport- och fritidsaktiviteter, allt från en komplett slalomutrustning och innebandyklubbor till flytvästar och tremannatält. Utrustningen eller prylarna kan vara anpassade för barn, vuxna eller personer med funktionsnedsättning. Vi tar däremot inte emot vanliga träningskläder eller instrument.

Här är vi nu

Vi är just nu i uppstarten av Fritidsbanken. Här ser du hur planen inför öppning ser ut:

Insamling av sport- och fritidsutrustning – höst 2024
Besiktning av inkomna prylar och färdigställande av lokal för utlåning – vinter 2024/2025
Planerad öppning – vår 2025

Fritidsbanken on tour
Fritidsbanken Alvesta fortsätter sin turné även i höst. Träffa oss som jobbar med Fritidsbanken och ställ frågor på Alvesta kommuns föräldrakvällar den 7:e och 14:e oktober. Vi kommer också att gästa Höstmys på Tallevi den 21 september och Idrottens dag den 27 september i Vislanda, dit du kan ta med prylar som du vill lämna in.

Det här är Fritidsbanken

Grunden i Fritidsbanken är att ta vara på och låna ut alltifrån skidor och fotbollsskor till flytvästar och tält och på så sätt bidra till fler spontanidrotts-aktiviteter, naturupplevelser, förbättrad hälsa och ett allmänt välbefinnande.

Det ger en chans att få testa sig fram innan man hittar sin favorit-sysselsättning och tillsammans bidrar vi även till ett mer hållbart samhälle genom ett smart återbruk.

Fritidsbanken Sverige är en ideell och nationell förening. Olika huvudmän är medlemmar i föreningen (där Alvesta kommun är en av dem) och driver lokala fritidsbanker som verkar utan vinstintresse.

Senast uppdaterad 13 september 2024