Föräldrakvällar för stärkt och tryggt föräldraskap

Föräldrakvällar för stärkt och tryggt föräldraskap

Alvesta kommun märker allt oftare att föräldrar önskar råd kring föräldraskapet. Nu bjuder vi in till öppna och kostnadsfria föräldrakvällar för att ge kunskap om hur du kan bli en tryggare förälder och stärka relationen till ditt barn.

– Informationsflödet i dag om hur du ska göra och vara som förälder är enormt stort och många beskriver en känsla av osäkerhet i sin föräldraroll. Vi vill därför ge en positiv förstärkning och visa att vi finns här, säger Ellen Wikerstål, samordnare för Barnens bästa gäller! I Alvesta.

Maria Dufva
Maria Dufva föreläser den 7 oktober.

På de två föräldrakvällarna får du chansen att lyssna till välkända föreläsare med mångårig erfarenhet av att jobba med både barn och föräldrar. Maria Dufva, författare till böckerna ”Mitt barn på nätet”, ”Värsta bästa nätet”, ”Värsta Bästa Hälsan” och ”Värsta Bästa Livet”, talar om barn och ungas liv och hälsa på nätet.

Psykologerna Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin, författare till böckerna ”Vad alla föräldrar borde få veta” och ”Vad alla föräldrar borde göra – och varför det är så svårt”, hjälper dig att sålla i det enorma informationsflödet kring att vara förälder.

Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin
Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin föreläser den 14 oktober.

Du får dessutom möjlighet att träffa verksamheter inom Alvesta kommun, Region Kronoberg och andra aktörer i samhället som erbjuder hjälp för att stärka föräldraskapet i små som stora frågor.

– Alvesta kommun utvecklar kontinuerligt stödet till både föräldrar och barn. Vi har mycket att erbjuda de som vill känna sig tryggare som förälder för att barn ska må så bra som möjligt, säger Ellen Wikerstål.

Kontakt för mer information:

Ellen Wikerstål, samordnare Barnens bästa gäller! I Alvesta
0472-150 58
ellen.wikerstal@alvesta.se

Joakim Aleborn, enhetschef individ- och familjeomsorg
0472-595 912
joakim.aleborn@alvesta.se

 

Alvesta kommuns föräldrakvällar

7 oktober 17.00-20.30
Alvesta Folkets Hus, Allbogatan 15

(Innehållet den här kvällen riktar sig i första hand till dig med barn i grundskoleåldern)

  • Modersmålslärare finns på plats
  • Goodiebag till de första 100 besökarna
  • Ingen bokning krävs

14 oktober 17.30-20.00
Alvesta Folkets Hus, Allbogatan 15

(Innehållet den här kvällen riktar sig i första hand till dig med barn i åldern 0–6 år)

  • Modersmålslärare finns på plats
  • Goodiebag till de första 100 besökarna
  • Ingen bokning krävs
17.00 – Föräldraskapsstöd
Gå runt bland våra utställare och få koll på vilken hjälp du kan få av Alvesta kommun och andra aktörer.

På plats:
Fritidsbanken, Familjecentrum, Fältgruppen, Barn- och ungdomshälsan, Barnhälsovården, Alvesta bibliotek, Stöd- och behandlingsenheten, SES (Samarbete efter skilsmässa), Svenska kyrkan, Afterschool, Rädda barnen, En väg in, ABF (Arbetarnas bildningsförbund), Majblomman.

17.30 – Elevuppträdande
Elever från Prästängsskolan och Grönkullaskolan uppträder med sång och musik.

18.00 – Föreläsning Maria Dufva
En inblick i de digitala utmaningar och möjligheter som ges i en tid där barn och unga växer upp online, vilka faror barn kan möta på nätet, såsom mobbning och utpressning, och hur de kan undvikas.

Diskussion kring hur online-normer påverkar ungas självbild och hälsa, med fokus på kritiskt tänkande och positiva förebilder.

Insikt i hur skärmanvändning påverkar sömn och koncentration, med tips för hälsosammare vanor.

19.30 – Samtalsgrupper
Chans att diskutera och reflektera tillsammans med andra föräldrar kring olika teman. Samtalen leds av skolpsykolog och familjebehandlare.

17.30 – Föräldraskapsstöd
Gå runt bland våra utställare och få koll på vilken hjälp du kan få av Alvesta kommun och andra aktörer.

På plats:
Familjecentrum, Fältgruppen, Familjehälsan, Barnhälsovården, Alvesta bibliotek, Stöd- och behandlingsenheten, SES (Samarbete efter skilsmässa), Svenska kyrkan, Afterschool, Rädda barnen, En väg in, ABF (Arbetarnas bildningsförbund), Majblomman.

18.00 – Föreläsning Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin
Hur ger jag mitt barn en bra självkänsla? Vad är egentligen lagom mycket skärmtid? Hur sätter jag gränser som fungerar? Under föreläsningen hjälper psykologerna Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin till med att sålla i det enorma informationsflödet och ger verktyg för att minska risken att hamna i de vanligaste föräldrafällorna.

19.30 – Föräldrastödsgrupper
Information om de föräldrastödsgrupper som finns i Alvesta kommun.