– Det här betyder jättemycket. Det blir ett kvitto på att vi gör något bra i samarbetet mellan kök, pedagoger och våra fantastiska barn som är lyhörda och intresserade av maten och vågar testa nya saker. Vi brinner för det vi gör varje dag, säger Jenny Haraldsson, kock på Ängagårdens förskola.
Det är första gången som Sveriges Offentliga Måltider (tidigare White Guide Junior och White Guide Senior) belönar förskolekök, skolkök och seniorkök runt om i landet med en, två eller tre stjärnor. Efter oanmälda besök från en jury bedöms köken utifrån helheten där allt ifrån mat, måltidsmiljö, bemötande, dialog och hållbarhet vägs in.
Kriterierna för att få tre stjärnor är enligt SOM att köket ska erbjuda en komplett måltidsupplevelse som utgår ifrån en stor andel hållbara råvaror, tillagade från grunden med stor kunskap, nyfikenhet och en vilja att inte bara ge gästerna vad de vill ha, utan vad de behöver.
– Jag är så otroligt stolt över att vi vann tre stjärnor. Det visar att vi dagligen jobbar för att våra omsorgstagare ska få en guldkant i vardagen. Samarbetet med vården gör detta möjligt. Nu siktar vi mot Växjö där tävlingen hålls nästa år, säger Linda Gustavsson, måltidschef på omsorgsförvaltningen.
Här följer motiveringarna till våra numera tre-stjärniga offentliga kök i Alvesta kommun:
Ängagårdens förskola, Alvesta
Här serveras små gastronomiska konstverk på tallriken och väggarna i matsalen pryds av böcker som illustrerar måltidspedagogikens alla aspekter. En säsongsbaserad meny, så långt det nu går – och kökets kompetens och kreativitet går inte att ta miste på!Björkliden, Vislanda
Individanpassade måltider är A och O på seniorboenden; och på Björkliden tar man detta ett steg längre. Här är lyhördheten extra stor. Allt utgår från gästerna och deras behov, vilket kräver ett sömlöst samarbete mellan vårdpersonal och kök. På Björkliden är måltiderna dagens höjdpunkt; här skapas underverk med små medel. Det är hemtrevligt, kärleksfullt, omtänksamt och väldigt gott.
För Björkliden är det tredje året i rad som man prisas på galan för sin mat (då White Guide Senior). Förra året för Årets Seniormåltid och året innan dess för bästa konsistensanpassad kost.