Vattnet från kommunens allmänna anläggningar har bra kvalitet. Alvesta kommun sköter kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggningar. Vi tar regelbundet prover på dricksvattnet och vidtar åtgärder om brister upptäcks.
Vattenförsörjning
I Alvesta kommun får alla tätorter sitt dricksvatten från grundvatten. Antingen ur brunnar i grusformationer eller ur brunnar i berg. Sedan 2009 får Alvesta tätort, Hjortsberga och Blädinge vatten från vattentäkten Bergaåsen som är belägen i Ljungby kommun. I kommunen finns 5 vattenverk som levererar det kommunala vattnet till de övriga tätorterna.
Vattentorn
Vattentorn hjälper till att ge jämnt tryck när det är hög förbrukning under morgon och kväll. Vattentorn fungerar också som brandreserv och som reserv vid vattenläcka.
Vattnets kvalitet
Dricksvattnet ska vara hälsosamt och rent. Det får inte vara färgat, inte innehålla partiklar och inte göra oss sjuka.
Tillsyn och kontroll av dricksvattnets kvalitet
Alvesta kommun ansvarar för tillsyn av vattenverk som tillhandahåller mer än 10 kubikmeter (m3) dricksvatten per dygn eller försörjer fler än 50 personer samt för alla dricksvattenanläggningar som förser kommersiella och offentliga verksamheter med vatten.
Till kommersiella och offentliga verksamheter räknas camping, gästhamn, servicehem, friluftsanläggningar och liknande inrättningar.
Livsmedelsverket ställer krav på hantering och kontroll av dricksvatten. Livsmedelverkets krav över vilka analyser som måste utföras på dricksvatten samt i vilken omfattning de ska genomföras finns i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (LIVSFS 2022:12).
Utöver kommunens egenkontroll enligt Livsmedelsverkets föreskrifter finns även övervakningssystem ute på vattenverken som kontrollerar vattnet i de olika reningsstegen kontinuerligt.
Du som har egen brunn ansvarar själv för vattenkvaliteten
Du som har egen brunn ansvarar själv för vattenkvaliteten i brunnen. Personal på avdelningen för bygg och miljö på Alvesta kommun kan ge dig råd om brunnen och vattnet och hur du kan utföra kontroller.
Hårdhet och kvalitet för kommunalt vatten i Alvesta kommun
Här nedanför kan du som har kommunalt vatten se hur vattenkvaliteten är där du bor. Det gäller vilken hårdhet, pH och fluoridhalt vattnet har.
Alvesta, Hjortsberga och Blädinge
Hårdhet: 2,7 dH (mjukt)
pH: 8,2
Fluorid: 0,2 mg/l
Grimslöv, Torne
Hårdhet: 1,6 dH (mycket mjukt)
pH: 8,1
Fluorid: <0,2 mg/l
Hulevik
Hårdhet: 3,5 dH (mjukt)
pH: 8,1
Fluorid: 0,8 mg/l
Lönashult
Hårdhet: 4,3 dH (mjukt)
pH: 8,0
Fluorid: <0,2 mg/l
Moheda, Torpsbruk och Lidnäs
Hårdhet: 3,9 dH (mjukt)
pH: 8,2
Fluorid: <0,2 mg/l
Vislanda
Hårdhet: 1,0 dH (mycket mjukt)
pH: 8,1
Fluorid:<0,2 mg/l