Matsedlar
Kostenheten
Kostenheten inom utbildningsförvaltningen ansvarar för mat till barn och elever i förskola och skola inom Alvesta kommun.
Varje dag tillagar kostenheten cirka 3500 portioner mat på totalt 21 skol- och förskolekök i Alvesta kommun. Av dessa är 17 tillagningskök och 4 stycken är mottagningskök.
Kostenheten består av 60 personer och det köps in livsmedel varje år för cirka 10,6 miljoner kronor.
Alla förskolor och skolor är KRAV-certifierade enligt nivå 1, vilket innebär minst 20 procent hållbara livsmedel.
Om maten vi serverar
Kött och fisk
Kostenheten köper kött och fisk med omsorg. Vi köper endast in fisk som är MSC-märkt, vilket står för hållbart fiske. Köttet köps via leverantörer som kan visa att djuren behandlas enligt de svenska djurskyddskraven. 98 procent av allt kött som köptes in 2023 var svenskt.
Ekologiskt och svenskt
Kostenheten väljer i så stor utsträckning som möjligt svenska och/eller ekologiska råvaror. 31,1 procent av alla råvaror som köptes in 2023 var ekologiska. För att undvika onödiga transporter från leverantörer har Alvesta kommun en gemensam distributionscentral med närliggande kommuner.
Råvaror i säsong
Kostenheten vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet. Därför komponerar förskole- och skolköken salladsbord och maträtter med råvaror som hör säsongen till – mer rotfrukter på vintern och svenska frukter och grönsaker på sommaren.
Matsedlar
Kostenheten arbetar kontinuerligt med matsedlarna utifrån variation, näringsriktighet enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och att de ska uppskattas av matgästerna. Kostenheten har som mål att laga all mat från grunden.
Grundskolorna och förskolorna har gemensamma veckomatsedlar som görs av kockarna. Köken gör i vissa fall förändringar i grundmatsedeln då de har något olika förutsättningar i utrustning och leveransdagar.
Skolorna i Alvesta kommun har två olika rätter att välja på varje dag och förskolorna har en rätt då förskoleköken inte har utrustning eller utrymme för att klara mer för tillfället. Det serveras även ett varierat salladsbord, samt knäckebröd/mjukt bröd och lättmjölk.
Frukost och mellanmål
För de barn som har en placering på förskola eller fritidshem serveras även frukost och mellanmål vid vissa tider. Det finns gemensamma riktlinjer för vad frukost och mellanmål ska innehålla för att ge tillräckligt med näring och energi.
Specialkost
Vid behov av specialkost hittar du information under ”Filer och länkar” på Schoolsoft.