Språkundervisning på arbetsplatsen

Språkundervisning på arbetsplatsen

Handslaget Kronoberg är ett stöd till dig som arbetsgivare med personal som behöver bli bättre på svenska språket och sociala koder.
Sidans innehåll
Har ditt företag utrikesfödd personal som behöver bli bättre på svenska språket samt förstå sociala koder och regler bättre? Vill du kunna anställa kompetent personal trots språkhinder? Nu erbjuds alla arbetsgivare i Kronobergs län kostnadsfri utbildning på arbetsplatsen för ökad inkludering, kompetensförsörjning och produktivitet.

Genom det ESF-finansierade projektet Handslaget Kronoberg, som ägs av Växjö kommun, får kommunerna i Kronobergs län möjlighet till stöd utifrån lokala förutsättningar.

  • Vi ger extra språkträning i början på en anställning så att det blir lättare att anställa rätt person, även om svenskan är bristfällig.
  • Vi kan fånga upp anställda som har jobbat något år och som behöver förbättra sin svenska.
  • Vi arbetar tillsammans med dig som arbetsgivare och tar fram långsiktiga strategier för ökad inkludering på arbetsplatsen.
  • Så väl privata som offentliga arbetsgivare kan delta.

Så här går det till

Din personal deltar två timmar i veckan i kompetensutveckling under en 15-veckorsperiod. I undervisningen ingår muntlig svenska, sociala koder, kunskap om regelverk för arbete, säkerhet, med mera. Undervisningen sker på eller i nära anslutning till arbetsplatsen.

Detta kostar dig som arbetsgivare ingenting då den anställdes arbetstid räknas som medfinansiering till projektet. Värdet på insatserna är cirka 15 000 kronor per person. Projektet pågår 2024-2026 med start den 1 september. Anmälningar sker löpande fram till sommaren 2026.

Intresseanmälan

För att kunna delta i projektet behöver ditt företag/din organisation skriva en avsiktsförklaring (ej bindande) där du anger antal önskade deltagare, samt fylla i en blankett för EU:s statsstöd.

För anmälan, kontakta näringslivsutvecklaren i kommunen: ola.agermark@alvesta.se

Mer om Handslaget Kronoberg

Handslaget Kronoberg är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden ESF+ och ägs av Växjö kommun. Projektet drivs genom Projektenhet Kronoberg i samarbete med Alvesta, Lessebo, Ljungby, Uppvidinge, Tingsryd, Växjö och Älmhults kommun.

Senast uppdaterad 17 oktober 2024