Programmet ska hjälpa kommunen att använda energi mer effektivt, använda mer förnybar energi, minska onödigt resande, skapa hållbara byggnader och transporter och tänka mer på vad vi köper. Det innehåller också Alvesta kommuns långsiktiga vision om att vara klimatneutralt och anpassat för framtida klimatförändringar till år 2045.
Energi- och klimatprogram – Alvesta Kommun
– Det här är ett historiskt beslut som inte bara handlar om oss. Det är ett program där vi tillsammans arbetar för ett bättre samhälle för våra barn och barnbarn, säger Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande.
Programmet har tagits fram med många bidrag från andra aktörer och utifrån våra lokala förutsättningar, som även får effekt på de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.
Det är styrande för Alvesta kommunkoncern, vilket innebär att verksamheterna ska följa programmets inriktning och mål. För andra aktörer som företag, föreningar, invånare och besökare, fungerar programmet vägledande – en inspiration och ett stöd för att tillsammans bidra till en hållbar utveckling. Med enklare åtgärder kan vi sänka kostnader och förbättra livskvaliteten här i Alvesta.
– Kommunen och våra bolag kan göra mycket, men vi behöver alla vara med för att det här ska lyckas. Det kan handla om små förändringar i vardagen, som att använda energin lite smartare eller välja ett mer hållbart alternativ när vi handlar. På sikt får vi renare luft, välmående ekosystem, lägre energikostnader och en bättre framtid, säger Jenny Fröberg, verksamhetsutvecklare på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Under 2025 kommer Alvesta kommun att ta nästa steg i arbetet med att uppnå målen i det nya Energi- och klimatprogrammet. En viktig del i detta är att ta fram konkreta handlingsplaner tillsammans med olika målgrupper – invånare, företag, föreningar och kommunens egna verksamheter.
Handlingsplanerna ska visa hur vi tillsammans kan bidra till att förverkliga visionen om ett klimatneutralt Alvesta 2045.
– Om vi fortsätter på den inslagna vägen, med samma anda men med ännu större engagemang från dem utanför kommunkoncernen – då kan vi börja flytta Sveriges overshoot day* från april mot en mer hållbar framtid, säger hållbarhetsstrateg Ebba Lejeby.
Håll utkik – mer information kommer snart om hur du kan engagera dig!
* Den 10 april hade Sverige, enligt Global Footprint Network, förbrukat sin andel av jordens resurser för hela 2025. Det betyder att vi under resten av året förbrukar fler resurser än vad jorden klarar av att vi använder.