Häng på Mobilitetsveckan 16–22 september

Häng på Mobilitetsveckan 16–22 september

Europeiska Mobilitetsveckan är ett initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Alvesta kommun deltar i samarbete med Region Kronoberg, som en del av kommunens inriktning mot minskad klimatpåverkan.

Illustration av svarta figurer som går, cyklar, åker elfordon och buss i stadsmiljö.

Kampanjen Europeiska Mobilitetsveckan (European Mobility Week) hålls varje år och omfattar ett stort antal länder i Europa. Temat för 2024 är ”Stadsrum för alla – variera dina resor ”. Läs mer om temat och bakgrunden till kampanjveckan på: European mobility week theme 2024.

Alvesta kommun deltar i initiativet och tipsar om följande aktiviteter under veckan:

Kostnadsfri digital föreläsning: Tågsemester – tips från proffsen
Funderar du på att ta tåget ut i Europa? Den 17 september har du möjlighet att lyssna på resejournalisterna och tågproffsen Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén, som har skrivit flera reseguider på ämnet tågsemester. På detta webbinarium delar de med sig av värdefulla tips och erfarenheter från sina många tågresor nere på kontinenten.

Anmäl dig tillreläsningen.

Res gratis i kollektivtrafiken – Länstrafiken Kronoberg
Den 18 september uppmuntras alla bilister att ställa bilen och i stället välja att resa hållbart med buss och tåg. Gratis resande gäller linjelagd kollektivtrafik inom hela Kronobergs län med stads- och regionbuss, Öresundståg, Krösatåg och Pågatåg. Ingen speciell biljett krävs.

Bor du i Moheda? Anmäl ditt intresse att testa elcykel – Region Kronoberg
Du som bor i Moheda kommer under 2024 att få chansen att testa en elcykel genom projektet Byresan. Under veckorna 43–48 finns det möjlighet att låna någon av följande modeller: ellådcykel, vikcykel, elcykel eller cykel anpassad för dig som har rörelsenedsättning.

Anmäl intresse att låna elcykel.

Under 2025 och 2026 kommer fler orter att få möjlighet att testa elcyklar. Vilka dessa orter blir är inte bestämt ännu.

Välkommen till biblioteken i Alvesta kommun
På biblioteken i Alvesta, Moheda, Vislanda och Grimslöv är rithörnorna fyllda med målarbilder med tema mobilitet. Rita eller fyll i framtidens fordon! Se bibliotekens öppettider.