Pristagarna kommer förutom äran att få ett konsthantverk med lokal förankring. De båda stipendiaterna tilldelas 25 000 kronor för arbetsstipendiet, respektive 10 000 kronor för ungdomsstipendiet. Priserna delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 11 december.
Här följer en presentation av samtliga pristagare och stipendiater med tillhörande motivering.
Robert Owen gör ett stort arbete som ordförande och drivande kraft i det ideella antikvariatet Bokpärlan, beläget i Alvesta stationshus. Här tar man emot böcker och bevarar dem till omvärlden och räddar dem därmed från att slängas på tippen. Robert Owen är en välkänd profil som är öppen och trevlig mot alla han möter och som värnar om det kulturella arvet, där litteraturen är en del. Överskottet från verksamheten delas ut som stipendier till unga lokala kulturutövare. Robert Owen gör även miniutställningar som visas i antikvariatet. I järnvägsknuten Alvesta gör Bokpärlan att tågbyten blir en positiv upplevelse för många resenärer, samtidigt som det även är ett vattenhål för bokälskande Alvestabor.
Magnus Andersson är en mycket driven ungdomsledare i Alvesta SK som mer eller mindre bor i ishallen. Förutom att vara sportsligt ansvarig för föreningens ungdomslag driver han även många av föreningens projekt, till exempel den mycket uppskattade sommarcampen – en sommarhockeyskola för ungdomslagen i föreningen. Magnus Anderssons stora engagemang, som smittar av sig på omgivningen, har gjort honom till en mycket uppskattad del av Alvesta SK.
Edina Maslac har under mer än 20 år jobbat för och med ungdomar på ett förtjänstfullt sätt. Hon har alltid kämpat för ungdomsfrågor i kommunen. Tydlig i rollen som vuxen ungdomsledare har hon stöttat och hjälpt ungdomar. Hennes engagemang i inkluderande frågor är stort och hon har kämpat mycket för att motverka utanförskap för ungdomarna. Utöver ungdomar har hon också på olika sätt hjälpt många vuxna.
Linus Ljunggren är verksam som konstsmed och metallhantverkare. Ett yrke som kräver flexibilitet och ställer stort krav på hantverksskicklighet. Det kan gå från att ena dagen hjälpa antikhandlaren med att gjuta ett nytt beslag i mässing, till att andra dagen arbeta med en ljusbärare till en kyrka. Med en gedigen utbildning i botten driver han nu en egen smedja vid Huseby bruk. Förutom att jobba i den egna smedjan utbildar han också morgondagens hantverkare via sin tjänst som lärare på Grimslövs folkhögskola via utbildningen konsthantverk och design.
Elias Wallin inledde sin musikaliska resa på Kulturskolan i Alvesta. Han är mångsidig inom scenkonstbranschen och har erfarenhet av att både stå på scen, vara ljusdesigner, producera musikaler och konserter, samt att medverka som kapellmästare och musiker i olika produktioner. Under sin utbildning på Balettakademien i Göteborg har han bland annat haft roller i Spring Awakening, Les Misérables, samt Cabaret. Elias Wallin har även medverkat i ett flertal musikaler på Växjö Teater, såsom Familjen Addams, Jesus Christ Superstar och Little shop of Horrors.
Beslut om priserna och stipendiaterna fattas av kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott.