Klimatneutrala Växjö-Alvesta får 4 miljoner för klimatomställning

Klimatneutrala Växjö-Alvesta får 4 miljoner för klimatomställning

Grafik på jordglob med städer, skog och svenska flaggen. På bilden står det "Klimatneutrala städer 2030 Växjö Alvesta."
Nu är det klart att Växjö och Alvesta kommuner har blivit utvalda för finansiering inom satsningen Klimatneutrala städer. Bidraget på 4 miljoner kronor ska användas för att tillsammans med andra aktörer utforska fler sätt att driva på klimatomställningen.

Både Växjö och Alvesta kommun har som mål att bli klimatneutrala. I projektet Klimatneutrala Växjö-Alvesta finns ambitionen att förstärka den samverkan som redan finns och tillsammans driva den regionala klimatomställningen ännu längre.

— I den här omgången vill vi lägga ökat fokus på medborgardialoger och ta vara på alla de idéer som finns hos våra invånare och vårt näringsliv, säger Ann-Sofi Persson, hållbarhetschef i Växjö kommun.

Satsningen drivs inom innovationsprogrammet Viable Cities med medel från bland andra Energimyndigheten. Växjö-Alvesta har beviljats omkring 4 miljoner kronor i bidrag under en treårsperiod (2025-2027).

Läs mer: Nu kraftsamlar 48 kommuner för klimatet

— Genom detta projekt och det snart beslutade Energi- och klimatprogrammet så kommer vi att kunna arbeta ännu mer med omställningsarbetet. Både inom kommunkoncernen och för hela Alvesta kommun, säger Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande i Alvesta kommun.

Målet är att tillsammans arbeta fram en klimatfärdplan och en klimatinvesteringsplan över aktiviteter som behöver göras för att minska utsläppen. Det gäller i synnerhet inom transportsektorn, men även de relaterade till konsumtion.

— Växjö har ambitiösa klimatmål men vi måste öka takten i omställningsarbetet. Klimatneutrala Växjö-Alvesta innebär möjligheter till nya arbetssätt lokalt och ökat erfarenhetsutbyte mellan kommuner i hela landet, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

Förutom Växjö och Alvesta kommuner deltar Växjö Energi, Vidingehem, Vöfab, Växjö Linnaeus Science Park, Linnéuniversitetet, SSAM, Energikontor Syd, GodaHus, WWF, Sustainable Småland samt Measure & Change i projektet.