Läktaren på Virdavallen invigd – Alvesta kommuns sjätte byggnadsminne

Läktaren på Virdavallen invigd – Alvesta kommuns sjätte byggnadsminne

Folksamling på fotbollsplanen framför den restaurerade läktaren i brunt och mörkgrönt. Höstfärgade löv på träd i bakgrunden.
Med klassisk varmkorv, sång och musik av elever från Alvesta kulturskola och dessutom en dragning av lokal idrottshistoria, invigdes den restaurerade läktaren på Virdavallen i Alvesta under fredagen. Den förklarades som byggnadsminne 2023 och kommer i samband med renoveringen att bli tillgänglighetsanpassad med hiss.

Läktaren på Virdavallen är det första byggnadsminnet i Kronobergs län med anknytning till idrottsmiljö. Den byggdes på 1930-talet som ett resultat av det lokala föreningslivets ideella engagemang.

— Det är fint att se resultatet och att ett stycke kulturhistoria finns kvar, även om vägen hit har varit brokig. Nu hoppas vi att detta kan bli ett besöksmål för de som är intresserade av kulturhistoriska byggnader, säger Louise Nygren, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Landshövding Maria Arnholm knyter upp det blågula bandet för att förklara läktaren invigd och välkomna folk upp.
Landshövding Maria Arnholm knyter upp det blågula bandet för att förklara läktaren invigd och välkomna folk upp.

Alvesta kommuns avsikt, efter samråd med Alvesta GIF, var för några år sedan att läktaren skulle rivas. Dels på grund av dess dåliga skick med rasrisk och den svåruppskattade kostnaden för restaurering, dels för att möta föreningarnas och skolornas behov bättre med en ny läktare.

Efter ett initiativ från en privatperson byggnadsminnesförklarades läktaren av Länsstyrelsen Kronoberg, vilket förutom rivningsstopp möjliggjorde ett ekonomiskt bidrag på 1,3 miljoner kronor för återställningsarbetet.

— Bidraget har varit avgörande för att detta skulle kunna bli verklighet. Nu har vi den äldsta kvarvarande byggnaden på Virdavallen kvar, samtidigt som vi kan gå vidare med andra åtgärder för hela området. En annan positiv effekt är att läktaren under hösten kommer att tillgänglighetsanpassas med hiss, säger Thomas Haraldsson (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Den restaurerade läktaren i brunt och mörkgrönt. Alvesta GIF:s logotyp i toppen.