Nu är bygget av nya trygghetsboendet i gång

Nu är bygget av nya trygghetsboendet i gång

Jan-Erik Svensson KHT, Per Ribacke KHT, Magnus Laneborg, Riksbyggen och Magnus Olsson, Hic Construction.
Med ekkvistar, solsken och gofika firades under torsdagen det första spadtaget till Tingsbackens Trygga hem i Alvesta. Byggnaden, som kommer att omfatta 40 lägenheter, beräknas att stå färdig våren 2026.
Spade stårndes i grushög framför byggarbetsplats. Ekkvist knuten på spaden.
Boendet kommer att ligga naturnära med bland annat en mängd ekar inpå knuten.

Över 85 personer kom för att bevittna de symboliska första spadtagen av Magnus Olsson, vd för HIC Construction, Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen, Per Ribacke, tillfällig ordförande i KHF Tingsbackens Trygga Hem och Jan-Erik Svensson, ledamot i samma förening. Efter tal och spadtag stannade många kvar för att ställa frågor, titta på ritningar och umgås.

Runt 300 personer har anmält sitt intresse av att flytta in i det nya trygghetsboendet, en kooperativ hyresrätt som har bildats gemensamt av Alvesta kommun och Riksbyggen. De som flyttar in blir medlemmar i föreningen med poster i styrelsen tillsammans med Alvesta kommun och Riksbyggen och får på så sätt inflytande i hur boendet drivs och förvaltas.

Ett hundratal personer står framför en talare med byggarbetsplatsen i bakgrunden.
Flera av de som anmält sitt intresse av att bo på boendet var på plats för att titta och ställa frågor.

Byggnaden som planeras att stå klar tidig vår 2026 kommer att bestå av 40 lägenheter, gemensam lokal för aktiviteter och fester och övernattningslägenhet för gäster. Dessutom en lokal för en trygghetsvärd som ska finnas till hands för de boende och anordna aktiviteter. Utomhus planeras det för uteplats och trädgård med möjlighet till odling.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda ett modernt boende för personer 65+, där trygghet och stöd från kommunen kombineras med ett rikt socialt liv, säger Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande i Alvesta och tillfällig ordförande i den kooperativa hyresföreningen Tingsbackens Trygga Hem.

Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen, tillägger:

– Det är fantastiskt att vi nu kan starta bygget. Samarbetet med Alvesta kommun har lett till en lösning som gynnar både de boende och kommunen.

 

Läs mer om Tingbackens Trygga hem i Alvesta