Ny topplacering för Alvesta i hållbarhetsranking

Ny topplacering för Alvesta i hållbarhetsranking

Alvesta kommun rankas på plats 21 bland landets 290 kommuner i Aktuell Hållbarhets kommunrankning ”Miljöbästa kommun”. Det är en förbättring med tio placeringar sedan förra året och innebär en ny topplacering.

– Det är kul när våra satsningar och prioriteringar får genomslag i sådana här mätningar, säger Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunrankingen genomförs för 16:e året i rad och baseras dels på en kommunenkät, dels från aktuella data från andra källor (bland andra Vattenmyndigheten, SCB, Kolada, Djurens rätt och Avfall Sverige), samt klimatdata.

Förutom listan över samtliga kommuner rankas kommunerna även med de som har liknande förutsättningar. I kommungruppen ”Mellanstora städer och kommuner nära mellanstor stad” hamnar Alvesta kommun på plats 11 av de 110 kommuner som ingår i gruppen.

– Hållbarhetsarbetet genomsyrar väldigt mycket av det vi gör, med de globala målen i Agenda 2030 som grund. Jag är stolt över det vi har åstadkommit och att vi fortsätter att jobba flitigt med de här frågorna, säger kommunchef Camilla Holmqvist.

– Med det nya energi- och klimatprogrammet som är under framtagande ser jag fram emot att vi tar nästa steg mot en fossilfri kommun, säger Thomas Haraldsson (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Listan över Sveriges miljöbästa kommuner 2024

Resultat för Alvesta kommun